Hrvatsko Zagorje

Izlet u Zagorje – Izlet u Klanjec, Kumrovec, Veliki Tabor, Krapinu i Trakošćan

Jednodnevni izlet u Hrvatsko zagorje. Romantični Klanjec, povijesno i etnološko bogatstvo Starog sela u Kumrovcu, legende Velikog Tabora, paleontološko bogatstvo Krapine i bajkovitost dvorca Trakošćan dovoljan su razlog da s nama krenete na izlet u ''bajku na dlanu''.

Opširnije ...

Crna Kraljica – Lov na blago

"Nekoć je postojala žena očaravajuće ljepote, ali hladna i opaka srca... Njeno ime spominjalo se šaptom, a njena djela izazivala su jezu..." Ovako se opisuje Barbara Celjska - Crna Kraljica, plemkinja koju se optuživalo da se bavila alkemijom i da je vlastitu dušu prodala vragu.

Opširnije ...

Crni Toma Loborski – Pogled u mračnu povijest zagorskog plemstva

Viatica Vas vodi u srednjovjekovnu povijest Hrvatskog zagorja, u legendu o srednjovjekovnom vladaru i tiraninu kojeg su ljudi nazvali Crni Toma Loborski.

Opširnije ...

Majka Božja zagorska – Tri svetišta Djevice Marije u Zagorju

Hrvati su uvijek bili veliki štovatelji Blažene Djevice Marije i njoj su se uvijek u teškim vremenima i trenutcima molili za pomoć. Zvali su je tijekom povijesti "fidelissima advocata Croatiae" (najvjernija odvjetnica Hrvatske) i "kraljicom Hrvata".

Opširnije ...

Veronika Desinićka – Legenda o zabranjenoj ljubavi stoljećima kasnije

"U dugim zimskim olujnim noćima uz zov i krik velike sove, pokoji puta se čuje jecanje Veronike Desinićke, nekada lijepe seoske djevojke...".

Opširnije ...