1. Izlet u Hrvatsko zagorje

Itinerar: Klanjec - Kumrovec - Veliki Tabor - Krapina - Trakošćan

jednodnevni izlet u Hrvatsko zagorje započinje posjetom Klanjcu, malom romantičnom gradu uronjenom u povijest zagorskog plemstva. Ovdje ćemo razgledati Crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije i restaurirane sarkofage plemićke obitelji Erdody. Naš put se zatim nastavlja do muzeja Staro selo u Kumrovcu gdje ćemo razgledati seoske kuće iz početka 20. st. Unutar muzeja nalazi se i rodna kuća Josipa broza Tita. Sljedeća destinacija je dvor Veliki Tabor i Legenda o Veroniki Desinićkoj. Nakon pauze za ručak nastavljamo do krapine gdje ćemo uz kratki razgled grada posjetiti Muzej evolucije na Hušnjakovom. Posljednja destinacija je dvorac i muzej Trakošćan. 

Glavne atrakcije:

Klanjec_sarkofag Emerika ErdodyjaKlanjec - Gradić u Hrvatskom zagorju iznimno bogat poviješću. Nastao je u podnožju Cesargradske gore, ispod utvrde Cesagrad za koju se smatra da su je u 14. st. sagradili vitezovi templari.  Nakon što vlasnik utvrde postaje obitelj Erdody, u 17. st. grade crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije i franjevački samostan. Crkva je također i mauzolej spomenute plemićke obitelji. Dokaz tome su sarkofazi istaknutih članova obitelji – Emerika i Sigismunda Erdodyja. Klanjec čuva velika hrvatske imena poput Antuna Augustinčića, Antuna Mihanovića, Otona Ivekovića i mnogih drugih.

Kumrovec_Staro selo_kuca i dvoriste Josipa Broza TitaKumrovec - Etnološki muzej ''Staro selo'' Kumrovec zaštićena je ruralna sredina. To je muzej na otvorenome u kojem su ''in situ'' očuvane autentične seoske kuće s kraja 19. i početka 20. st. Sačuvano je 40-ak objekata s povijesnim i etnološkim izlošcima. Ušavši u selo imat ćete osjećaj kao da ste zakoračili u povijest. Dio sela je također i rodna kuća Josipa Broza Tita, jugoslavenskog predsjednika, jednog od vođe Pokreta nesvrstanih. Iako su kuće dio Muzeja, okolne nastanjene kuće daju Selu živost i osjećaj žive prošlosti u sadašnjosti.  
 

Veliki Tabor Veliki Tabor - Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasnosrednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Prema arhitektonskim oblicima, tehnici gradnje i načinu fortifikacije Veliki Tabor potječe iz druge polovice 15. stoljećaNe zna se jesu li grofovi Celjski gradili Veliki Tabor, ali se zna da su ga posjedovali sredinom 15. stoljeća. Obitelj Rattkay dograđivala ga je tijekom 16. stoljeća, a ostao je u njihovom posjedu sve do 1793.g. Uz njega se vezuju mnogobrojne legende a najpoznatije su one vezane uz Veroniku Desinićku. 

Krapina-pogled na centar gradaKrapina - Grad čija povijest seže sve do 130 000 godina unatrag proslavio je poznati paleontolog Dragutin Gorjanović Kramberger pronalaskom ostataka jediniki neandertalaca i tako smjestio Krapinu na svjetske karte. Grad je to koji je nastao pod srednjovjekovnom utvrdom, bogate povijesti kojeg često nazivaju omiljenim gradom hrvatskih kraljeva. Mnoge velike ličnosti vezane su uz Krapinu ali spomenimo Ljudevita Gaja, reformatora hrvatskog pisma, rođenog u Krapini. Svako mjesto u Hrvatskom zagorju ima svoju legendu pa tako Krapinu vezujemo uz Legendu o Čehu, Lehu i Mehu i slavnom trilikumu.

Trakoscan_PanoramaTrakošćan - Kad prvi put iz podnožja dvorca zapazite bijele bedeme i kule koje opasuju dvorac pomislit ćete da ste se našli u bajci i s nestrpljenjem ćete se penjati do ulaza. Dvorac Trakošćan nastao u 13. stoljeću kao dio obrambene linije protiv Osmanlija, a s vremenom je postao biser arhitekture. Kako je dobion ime - je li zaista bio tračanska utvrda Arx Trachorum ili vlasništvo vitezova Drachstein – samo se nagađa. Danas je dvorac muzej sa ambijentalnim stalnim postavom i zbirkom oružja.


Jednodnevni izlet uključuje:

Razgled crkve Navještenja BDM i sarkofaga obitelji Erdody u Klanjcu
Razgled muzeja ''Staro selo'' u Kumrovcu
Razgled dvora Veliki Tabor
Razgled Krapine
Posjet Muzeju evolucije
Razgled dvorca Trakošćan 
Licenciranog urističkog vodiča 

Dodatne mogućnosti:
Organizacija ručka 

Napomena:
Vođenje je moguće na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, ruskom i španjolskom.
Putnicima nudimo dodatno putničko osiguranje.
Nisu uključene ulaznice za muzeje i stručna vodstva unutar muzeja.

VIATICA TRAVEL
tanja@viatica-travel.hr 
+385(0)981740723

Natrag

1. Izlet u Hrvatsko zagorje

Jednodnevni izlet u Hrvatsko zagorje. Romantični Klanjec, povijesno i etnološko bogatstvo Starog sela u Kumrovcu, legende Velikog Tabora, paleontološko bogatstvo Krapine i bajkovitost dvorca Trakošćan dovoljan su razlog da s nama krenete na izlet u ''bajku na dlanu''.

Opširnije ...

2. Proslava rođendana u Hrvatskom zagorju

Nemate ideju za prijateljev rođendan? Provedite ga uz razgledavanje, ručak i kupanje u zagorskim termama.

3. ZABAVE - DJEVOJAČKA

Ovaj aranžman je prava stvar za proslave odličnih djevojačkih večeri. Izlasci i odličan provod u gradu i oporavak wellnessom u Zagorju.

Opširnije ...

4. ENOLOŠKI VIKEND - MEĐIMURJE

Vodimo Vas na izlet u Međimursku vinsku cestu gdje ćete užvati uz odlična vina i predivan pogled.

Opširnije ...