Jednodnevni izlet Marijanska svetišta u Zagorju

Posjetite tri Marijanska svetišta u Hrvatskom Zagorju: Marija Bistrica (Majka Božja Bistrička), Belec (Majka Božja Snježna) i Lobor (Majka Božja Gorska)

Itinerar izleta: Belec – Lobor – Marija Bistrica

Hrvati su uvijek bili veliki štovatelji Blažene Djevice Marije i njoj su se uvijek u teškim vremenima i trenutcima molili za pomoć. Zvali su je tijekom povijesti “fidelissima advocata Croatiae” (najvjernija odvjetnica Hrvatske) i “kraljicom Hrvata”. Na ovome putovanju posjetit ćemo tri velika svetišta Djevici Mariji smještena u srcu Zagorja. Prvo ćemo posjetiti crkvu Sv. Marije Snježne u Belcu, jedan od najljepših primjera barokne umjetnosti u sjevernoj Hrvatskoj. Slijedi crkva Svete Marije Gorske u Loboru sa nalazištem krstionice, za pokrštavanje Hrvata, grobljem Hrvata iz 11. st. hodočasti se gotičkom kipu Bogorodice. Posljednje i najveće svetište je ono Majke Božje Bistričke, nacionalno marijansko svetište i proštenište hrvatkog naroda. Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i jedini je kip Bogorodice crne boje.

Highlights:

 • Svetište Marija Bistrica

 • Svetište Lobor

 • Svetište Belec

 • Licencirani vodič za Hrvatsko zagorje

 • Izlet se može prilagoditi vašim željama

Što je uključeno:

 • Itinerar po dogovoru

 • Licencirani turistički vodič za Hrvatsko zagorje

 • Organizacija Izleta

 • Prijevoz

 • Ručak

 • Dar crkvi/ulaznice

Cijena:

 • Cijena za grupu / autobus: od 900 Kn

Atrakcije izleta:Marija Bistrica, Belec, Lobor

Marija Bistrica – Marija Bistrica očarava svakog posjetitelja. Bez obzira na vjeru, mjesto odiše zagorskom dobrodošlicom i smirenošću zagorskih brega. Iako je već ranije bila spomenuta kao velikaški posjed Bistrica, ovo mjesto dobiva na svojem značenju dolaskom čudotvornog kipa s Vinskog vrha. Dolaskom sve više vjernika u Bistricu, gradi se veća crkva i mjesto se razvija. Čudotvorni drveni kip nema umjetničku vrijednost, ali njegova vrijednost za vjernike je neizreciva. Negra sum sed Formosa – Crna sam ali sam divna savršeno opisuje ovaj kip koji privlači svom snagom. Marija Bistrica nalazi se i na svjetskim kartama poznavatelja UNESCO baštine. Čak dva obrta nalaze se na UNESCO listi – drvene igračke i licitari.

Lobor – Ovo zagorsko mjesto spominje se već početkom 13. stoljeća kao Castrum Lobor sagrađen kao obrambena gradina koja je štitila tadašnju važnu rutu prema Ptuju. Ime mu potječe od lat. Labaratorium što znači radionica, jer se pretpostavlja da su Rimljani u tom mjestu imali svoje radionice i kamenolome. Trag njihovog boravka su nadgrobni spomenici od kojih se jedan čuva u arheološkom muzeju u Zagrebu. Najposjećenija atrakcija ovog mjesta je svakako hodočasnička crkva Majke Božje Gorske. Arheološki nalazi pokazuju da je već u 5. stoljeću na tom mjestu hram pretvoren u crkvu koja je u sebi imala oktogonalnu krstionicu koja je bila spojena s bazilikom.  Nakon što je ta građevina bila srušena u seobi naroda, u 9. stoljeću gradi se nova crkva. U apsidi te crkve pronađen je grob mlade djevojke koja je vjerojatno bila kćer nekog velikodostojnika ili kneza. Nova predromanička crkva gradi se u u 9. stoljeću i stradava od požara. Gradi se nova crkva tj. samo njeni temelji koji se kasnije koriste za gradnju gotičke crkve koja stoji i danas. U 18. stoljeću crkva je barokizirana. Okolica Lobora bila je inspiracija mnogim piscima a najpoznatije djelo je ‘’Oko Lobora’’ A. G. Matoša.

Belec – ovo malo mjesto u hrvatskom zagorju čuva jedan od najljepših primjeraka barokne umjetnosti u sjevernoj Hrvatskoj. Današnja crkva prvi puta se spominje u 17. stoljeću kao zavjetna kapela posvećena Sv. Mariji koju je dala izgraditi Elizabeta pl. Keglević-Erdody. Prvotna građevina bila je sagrađena u gotičkom stilu, ali je dograđivana kroz punih 100 godina i današnji izgled dobiva početkom 18. stoljeća kad su joj dograđene kapela i sakristija. Uz zapadno pročelje podignut je zvonik i cinktura (zid s kulama). Unutrašnjost crkve je od osobitog značenja jer je je prepun zidnih slika i pozlaćenog drvenog inventara. Unutrašnjost crkve oslikana je od 1740. Do 1742.. Glavni majstor bio je Ivan Ranger s tri pomoćnika pavlina.

Upit za izlet

  Kontakt

   +385981740723

  IZDVOJENO IZ PONUDE

  Izlet na Plitvička jezera iz Zagreba
  PONUDA
  Izlet dvorci Hrvatsko Zagorje
  PONUDA
  VINSKI IZLET HRVATSKO ZAGORJE
  PONUDA
  Izlet u Slavoniju Vukovar Ilok
  PONUDA
  0%
  POSEBNA PONUDA

  Odvoji vrijeme za sebe. Zaslužuješ to.

  Rezerviraj sada vikend u Hrvatskom zagorju i ostvari 15% popusta.

  REZERVACIJA IZLETA

  O nama
  Viatica Travel je turistička je agencija specijalizirana za privatne jednodnevne izlete na Plitvička jezera, Bledsko jezero, dvorac Trakošćan, Postojnsku jamu, selo Kumrovec, grad Varaždin …

  Naša ponuda
  Jednodnevni izleti
  Vikend izleti
  Izleti u Zagorje
  Izleti iz Zagreba

  Kontakt podaci
  E-mail: info@www.viatica-travel.hr
  Telefon: +385981740723
  WhatsApp: +385981740723